czwartek, 15 listopada 2012

Jakież to było mielone!/What a minced meat!


Podczas ostatniej rozmowy telefonicznej Mama wspomniała, że zrobiła klopsy z kaszą gryczaną No i stało się. Blog nie kulinarny, a dzisiaj będzie o mielonce. A właściwie o mielonym, tylko, że innym właśnie. Takim stylizowanym na zdrowsze. Jako, że na Putney Bridge Road polskie klopsy przyjęły się nadzwyczaj dobrze już jakiś czas temu, postanowiłem dalej poeksperymentować z mięsem mielonym.

Szukając przepisów, na których mógłbym się wzorować trafiłem na bloga kulinarnego Lepszy Smak, którego autorka przedstawiła przepis na kotlety mielone z kaszą gryczaną i sosem grzybowym. Przepis przypadł mi do gustu, lecz postanowiłem go trochę zmodyfikować i wrzucić tutaj razem ze zdjęciami. Poszczególne kroki są opisane zarówno po polsku, jak i angielsku zaraz przy zdjęciach, tak więc każdy będzie mógł spróbować przyrządzić to, moim zdaniem, pyszne danie.



During the recent phone call to my Mum, She mentioned that last weekend she made Polish meatballs called klopsy. She makes them by mixing minced meat with buckwheat. It inspired me to make my own version of this meal and, as I decided to make photos during the process of making it, this post will be a tutorial of how to make them. It's not a food blog, but today the main character here is minced meat.
Klopsy has already been eaten here, at Putney Bridge Road and everyone seemed to like them. The process of making them is described below in both Polish and English and accompanied by photos so everyone would be able to make this delicious meal.





Składniki:

Klopsy:
500g mielone indyka
2/3 woreczka kaszy gryczanej
3 średnie cebule
1pszenna bułka
4-6 ząbków czosnku
1 jajko kurze
oliwa
bułka tarta (drobna!) tak na oko ok 1/3 szklanki
przyprawy i zioła do smaku: sól, pieprz, bazylia, kolendra, majeranek, czosnek granulowany, przyprawa do mięsa mielonego (ja korzystałem z takiej)

Sos:
250g pieczarek (lub innych grzybów)
śmietana zastąpiona przeze mnie serkiem Super Light Philadelphia (tak 1/3 opakowania)
mleko (do rozrzedzenia sosu)
oliwa
przyprawy (bazylia, oregano, sól, pieprz)

Ingredients:


Klopsy:
500g of lean minced turkey
2/3 (ok. 60g) of roasted buckwheat
3 medium onions
1 wheat roll
4-6 cloves of garlic
1 egg
olive oil
breadcrumbs (finely grounded) 1/3 glass
spices and herbs: salt, pepper, basil, coriander, majoram, garlic powder, minced meat spice (I used this one)

Sauce:
250g of chestnut mushrooms (or any of your choice)
single cream (I used Extra Light Philadelphia instead - around 1/3 of packet)
milk to thin down the sauce
olive oil
pepper,salt, herbs of your choice (basil, oregano)

KLOPSY







Zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej kaszę na 15-17 min


Bring water to the boil and immerse buckwheat for 15-17min
















Obieramy i drobno siekamy cebulę.
Dodajemy do mięsa i wymieszać


Peel and cut onions. Add to the meat and mix it.




Obieramy i drobno kroimy czosnek. Dodajemy do masy.


Peel and chop the garlic. Add to the mixture





Zalewamy bułkę wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Następnie dokładnie odcedzamy i dodajemy razem z ugotowaną kaszą do mięsa i cebuli.


Soak the roll in boiled water for around 10 min. Afterwards put into strainer and drain thoroughly. Add to the bowl with meat and onions. Add cooked buckwheat.


Dodajemy oliwę, jajko oraz przyprawy i zioła. Dokładnie mieszamy.




Add olive oil, egg, herbs and spices. Mix everything well.












Rozgrzewamy patelnię i lejemy oliwę. Na talerz wysypujemy bułkę tartą. Z masy tworzymy małe kulki i obtaczamy w bułce tartej. Polecam mieć zwilżone dłonie, mięso nie klei się tak do palcy. Klopsy smażymy z obu tron na brązowo.


Heat up a pan and add olive oil. Put breadcrumbs on a plate. Make small balls from the mixture and roll on the plate to cover in breadcrumbs. Fry until brown.
I suggest to have wet hands so the mixture does not stick to your fingers.


Po smażeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pół godziny.



After frying, put all klopsy into a heatproof dish and cover with tin foil. Roast them in the oven heated to 180 degrees for about 30 min.








SAUCE




Kroimy cebulę i siekamy czosnek. Podsmażamy razem z grzybami i przyprawami aż do odparowania wody. Dodajemy Philadelphi'ę i gotujemy pod przykryciem przez 10 min na wolnym ogniu. W razie potrzeby dolewamy trochę mleka w celu rozrzedzenia sosu.


Chop onions and garlic. Fry with mushrooms and spices until water evaporates. Add Philadelphia and simmer under cover for 10 min on a low heat. Add a little bit of milk to the sauce if too thick.




Serwujemy z ziemniakami i ugotowanym w całości kalafiorem.

Serve with steamed potatoes and boiled cauliflower. 



Smacznego!
Bon apétit!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz